Športna fotografija

najemjadrniceelan410

Eden najtežjih motivov pri fotografiranju je prav športna fotografija. Poleg zelo dobrega poznavanja samega fotografiranega športa, taka fotografija zahteva tudi dobro fotografsko opremo, predvsem kakovosten objektiv, in nenazadnje tudi zelo dobro poznavanje samega fotoaparata ter njegovih zmogljivosti. V veliko pomoč so nam tudi znanje in izkušnje, včasih pa moramo imeti za res odlično športno fotografijo tudi nekaj sreče. Večina športov se odvija zelo hitro in prostora za napake ter ponovitve je zelo malo. V taki situaciji je težko že zajeti idealni trenutek, kaj šele paziti na kompozicijo, svetlobo, ostrino…. Včasih nam delo še dodatno otežijo sami pogoji fotografiranja. Recimo v športnih dvoranah imamo praviloma slabše svetlobne pogoje in veliko akcije, naš prostor pa je strogo odmerjen oz. fiksen. Zato tako fotografiranje zahteva veliko prilagajanja in boljšo fotografsko opremo.

Običajno je za take dogodke dobro imeti dva fotoaparata, enega z širokokotnim objektivom, drugega s teleobjektivom. Kljub določenemu prostoru moramo poskušati fotografirati iz različnih kotov in pozicij, saj bodo drugače fotografije preveč enolične.

V motošportu se uporablja tudi posebna tehnika sledenja (panning), ki nam omogoča ustvarjanje efekta zamegljenega ozadja in ostrega objekta (dirkalnika). Fotografiranemu objektu enakomerno sledimo in izberemo krajši čas osvetlitve. Ob pravilnih nastavitvah in pravi lokaciji dobimo zelo dinamično fotografijo, ki zelo poudari gibanje in hitrost objekta.

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>