Prehrana brez glutena in celiakija

celiakija

Zagotovo so ljudje, ki  še niso slišali za celiakijo ali za prehranske izdelke in hrano brez glutena. Pri prehrani brez glutena gre za vrsto hrane ki ne vsebuje beljakovine glutena takšna hrana in izdelki pa niso primerni samo zgolj za posameznike z boleznijo intolerance na gluten, ampak tudi za običajne ljudi, ki  prisegajo na zdravo in dobro prehrano.

Z uživanjem izdelkov in prehrane brez glutena si lahko precej izboljšamo svoje vsakdanje prehranske navade, kar pa ima zagotovo več kot pozitiven vpliv na naše počutje in seveda na naše zdravje. Si tako želite več koristne energije in bolj zdrav način življenja s prehranjevanjem prehrane brez glutena.

Celiakija je bolezen, ki zagotovo predstavlja ogromno oviro pri človekovi svobodni izbiri prehranjevanja, a ko se enkrat navadimo na to vrsto prehrane in izdelke brez glutena je izbira ter priprava obrokov lahko prav tako več kot zabavna.

Vse več ljudi pa je tistih, ki se zaradi preobremenjenosti odloča za takojšnjo spremembo življenjskega sloga in stila, kamor pa spada tudi vsakdanja sprememba prehranskih navad.

Naj še kot eno zanimivost navedemo, da se tudi mnoge druge slavne osebnosti, kot je npr. Oprah Winfrey odločajo za uživanje zdrave  prehrane brez glutena pa čeprav nimajo omejitev pri izboru hrane zaradi bolezni celiakije.

Živilom ter hrani brez glutena hkrati velikokrat pripisujejo, unikatne lastnosti, kot so: zmanjševanje velikega tveganja obolenja za srčno-žilne bolezni, zmanjševanje verjetnosti pojavitve nekaterih vrst rakavih obolenj, v nekaterih ameriških raziskavah pa celo omenjajo, da prehrana brez glutena prispeva k daljši življenjski dobi samega človeka.

Ne glede nato ali ste oseba z diagnozo bolezni – celiakija, lahko prehrana brez glutena postane vaša najoptimalnejša izbira izdelkov med zdravo prehrano in samim življenjem.

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>