Notranje ograje

notranjeograje

Notranje ograje so spremljevalni element vsake tako vsake etaže kot tudi povezovalnih stopnišč med njimi . Njihova primarna funkcija je, da uporabnika zavarujejo pred nezaželenim padcem v nižjo etažo. Dodatna lastnost vsake notranje ograje je, da si uporabniki, predvsem starejši, pri gibanju po etaži in med etažami z ograjo olajšajo varen korak.

Notranje ograje so v tesni povezanosti z stopnicami ter se prilagajajo obliki in drugim lastnostim stopnic. V grobi osnovi so glavna in stranska stopnišča. Namembnosti glavnega in stranskega stopnišča so prilagojene lastnosti ograje. Glavno stopnišče je namenjeno prehodu večini uporabnikov prostorov katere med etažami povezuje ter oskrbuje z življenjskimi potrebščinami. Poglavitne zahteve glavnega stopnišča so, da so na eni strani udobne, na drugi strani morajo biti dimenzijsko premišljeno odmerjene.
Poglavitna skrb v tem primeru gre transportu večjih predmetov, kot so elementi pohištva. Sami namembnost se objekta ter prostorov, katere med etažami povezuje stopnišče se prilagaja notranja ograja v navezi z zahtevami investitorja. Z notranjo ograjo lahko poudarimo tako reprezentančnost kot na drugi strani praktičnost in uporabno funkcijo. Stransko stopnišče se na drugi strani od glavnega stopnišča razlikuje že osnovnih lastnostih. Največkrat stransko stopnišče povezuje prostore med etažami, ki nimajo primarne bivalne funkcije in so kot take namenjene drugotnim funkcijam. Tak primer
so podstrešne stopnice, ki iz bivalne etaže vodijo na podstrešje. Notranja ograja se s svojim lastnostmi prilagaja namembnostim in lastnostim pomožnega stopnišča. Ker so največkrat stranska stopnišča strmejša kot glavna stopnišča zahtevajo enako skrbno izbiro ograje. Sam namen uporabe glavnega in pomožnega stopnišča narekuje izbiro materialov tako stopnišča, kot ograje. Njihove lastnosti so skrbno premišljene že ob samem načrtovanju, ki sledi tako zahtevam, kot uporabi.

Lastnost, ki vpliva na izbiro materialov stopniščne notranje ograje je tudi oblika poteka stopnišča. Povezovanje med posameznimi etažami v notranjosti objekta lahko poteka ravno, brez spremembe smeri. Druga možnost je, da povezovanje med etažami poteka v dveh ali več smereh.

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>