Laserski razrez

Laser_cutting_03
Laserski razrez je tehnologija, ki je nastala pred več kot pol stoletja. Prvi, ki je razvil patent laserskega razreza, je bil Arthur Schwalow in sicer v letu 1958. Arthur je imel idejo razviti tehnologijo, ki bo stvari naredila z večjo hitrostjo in natančnostjo. Prav ti kakovosti pa sta ključna stvar pri laserskem razrezu.
Skozi čas se je laserski razrez bolj in bolj izpopolnjeval, zahvaljujoč vedno večjemu znanju strokovnjakov o tehnologiji pospešenega gibanja.
V današnjem času se laserski razrez vedno bolj uporablja v vseh vrstah industrije, poleg tega pa delo z laserskim strojem prakticirajo že v srednjih strokovnih šolah pri tehničnem pouku. Na začetku sta laserski razrez uporabljali le dve vrsti industrije, avtomobilska in letalska industrija.
Pri laserskem razrezu za obdelovanje materiala uporabljamo laserski žarek, ki je tako močan, da lahko tali, upareva in reže material. Seveda je moč laserskega žarka odvisna od tega, kako močan je laserski stroj, ki proizvaja ta laserski žarek.
Na začetku so imeli laserski stroji moč okoli 500W, dandanes pa se že redko srečamo z laserskim strojem, ki ima moč manjšo od 1000W. Ta rast moči laserskega stroja je dala veliko novih priložnosti za obdelovanje materiala kar se tiče debeline in trdnosti obdelovanca. Tako lahko obdelujemo tudi najtrše materiale širine 12 milimetrov.
Laserski razrez ima veliko prednosti. Prva prednosti laserskega razreza sta njegova hitrost in visoka kakovost. Laserski stroj lahko namreč obdela več kot 100 metrov materiala v minuti, kakovost obdelanega materiala pa je vrhunska. Za takšno visoko kakovost se moramo zahvaliti samemu laserskemu stroju, le-ta je namreč oblikovan tako, da ni stika med lasersko glavo in obdelovancem, zaradi česar se material ne more poškodovati (ukriviti, itd,…)
Prednost laserskega razreza je tudi njegova primernost za obdelavo večih vrst materialov. Najbolj pogosti materiali, katere obdelujemo z laserskim razrezom so les, plastika, papir, kovine, kovinske zlitine, vosek, itd,…
Seveda je od moči laserskega stroja odvisno, kateri material bomo obdelovali. Manj močni laserji (npr. 1kW) lahko obdelujejo lažje materiale, medtem ko za kovine potrebujemo močnejše laserske stroje. Za nerjaveče jeklo potrebujemo laserski stroj moči najmanj 6kW. Tretja prednost laserskega razreza je tudi visoka ponovljivost gibov.

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>