Najboljše lokacije za potapljanje v vzhodni Istri iz Svete Marine

Potapljanje

Na vzhodni strani Istre, leži prijetna vasica z kampom – Sv. Marina. Vasica je le streljaj od dobro poznanega turističnega letovišča Rabac. Potapljaški center MURENA organizira potapljaške izlete na prečudovite lokacije.

WK “LINA”

Je ena bolj poznanih razbitin na hrvaškem. Gre za 70 metrov dolgo ladjo ki leži ob obali Cresa na globini od 26 metrov (premec), do 53 metrov (krma). Lina je bila parnik, ki se je potopila zaradi navigacijske napake med plovbo po megli.
Leži v naravnem položaju, je zelo “odprtega tipa”, kar pomeni da je brez palubnih desk in je zato penetracija v razbitino med nosilci palube zelo preprosta in brez težjih ali nevarnih ovir.
Ob njej pogosto opazimo Zobatce in Ugorje, ki nam popestrijo potop. Ob koncu potopa obiščemo še “nezahtevno” jamo, ki se nahaja na globini treh metrov, kjer svetloba prodre skozi dve odprtini.

WK “VIS”

Je najlepša potopljena ladja na hrvaškem, a vseeno ena manj poznanih razbitin. Potapljanje na Wk Vis je le za izkušene oziroma tehnične potapljače, saj leži na globini 43-60 metrov, v naravnem položaju.
Ladja Vis je bila parnik, ki se je potopila zaradi naleta na mino, kmalu po koncu druge svetovne vojne, ko kvarnerska vrata še niso bila popolnoma razminirana, in je močna burja odnašala ladjo v smeri minskega polja. Leži cca 150-200 metrov od istrske obale, in je označena z bojo.
Gre za zahteven potop “v modro”, in se izvaja v predhodnjem dogovoru z MURENA potapljaškim centrom.

BABINO

Greben, ki se nahaja 2 Nm proti Rabcu. Potop se začne na globini 5 m kjer so atraktivni kanjoni, na drugi strani pa se zaključi v ogromni in razgibani steni, ki se zaključi na 45 metrih. Greben poln življenja in gorgonij.

JADRINO – JAMA

Nahaja se južno od Sv. Marine, kjer potop začnete z vhodom v jamo na globini 25 m in sega v dolžino 20-25 m. Njen premer je dovolj velik, da gre vanjo več potapljačev hkrati. Priporočljivo je, da imate s seboj svetilko. Potop lahko nadaljujete ob steni, ki sega do globine 45 m.

.

BARBAKOVAC-TUNELI

Velja za eno najlepših lokacij na istrski obali. Teren poteka v obliki jezika od rta Barbakovac v smeri odprtega morja. Obe strani jezika sta navpične oziroma previsne podvodne stene, ki ponujata potapljačem obilico podvodnega življenja.
Za nameček sta tu še dva prehoda – tunela. Veliki tunel se nahaja na globini 33-40 m, in manjši tunel na globini 20-14 m.

ŠKVARANSKA

Lokacija se nahaja južno od Svete Marine. Stene in podvodni grebeni segajo do globine 38 m.

CRNA PUNTA-PIRAMIDA

Poleg Barbakovca, imamo v programu še eno lokacijo, ki sodi med najlepše Istrske potope, nekoliko bolj oddaljeno Crno punto. Poimenovali smo jo Piramida, ker je na kopnem postavljena kamnita piramida.
Lokacija vsebuje tri privlačne podvodne formacije – tunel, jamo in rov. Maksimalna globina na potopu je 30 m, pri čemer sta tako tunel kot jama na 25 m. Na globini 3 m pa končamo potop skozi rov, ki se zaključi s plažo v sami steni.

SVETA MARINA
Dve lokacije na samem rtu, posebnost je potop z obale. Stene, ki segajo do globine 50 m. Stena je zelo zanimiva ter razgibana, polna lukenj in kavern. Za tiste, ki pa še niste videli lepot podvodnih sten Svete Marine, pa je skrajni čas, da nas obiščete. Očarale vas bodo jate fratrov, picov, salp, ne manjka niti zobatcev vseh velikosti. Izkušeni potapljači boste opazili tudi hobotnice in jastoge.

Potapljanje na te lokacije organizira potapljaški center MURENA iz Svete Marine

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>